A felmenőink nagy valószínűséggel nem gondoltak bele abba a gyerekkorukban, hogy mennyire sokat fejlődnek, miközben a porban fetrengve játszottak és kergetőztek. Ehhez hasonlóan a felnőttek is hajlamosak megfeledkezni arról, hogy a gyerekek játszás közben nem csak elképesztően szórakoznak, hanem sok mindent meg is tanulnak, rengeteget fejlődnek és sok érdekességet tapasztalnak meg. Nézzük meg közelebbről az egyik legkülönlegesebb játszótéri eszköz, a mérleghinta hatásait ebből a szempontból, amit sokan libikóka néven ismernek.

Egy olyan jellegzetes játékeszközről beszélünk, ami abban tér el a társaitól, hogy ezt nem lehet egyedül használni csupán társasággal. A mérleghintázás közben a gyerekeknek egyensúlyozniuk kell, közben odafigyelniük a megfelelő mozgásra és az pontos időzítésre, hogy a játszás élménye folyamatos legyen. Fontos nekik megtanulniuk összedolgozni egy másik személlyel, hiszen csakis így működik a mérleghinta és így lesz élvezetes a játszás.

Biztosan sokan megfigyelték már, hogy mennyire egyenletes mozgás történik a libikóka használata közben, így nem meglepő, ha azt állítjuk, hogy még a ritmusérzékre is pozitív hatást gyakorol. Az izomzat alapos használatáról nem is beszélve, hiszen közben megtanulják befeszíteni az izmaikat a lökés előtt és finoman lazítják azt az érkezés során.

Végül pedig a mérleghintának a közösségépítő hatására hívnánk fel a figyelmet, hiszen sok gyerekkori barátság köttetett már a használata közben és az egyik legjobb társas időtöltés a gyerekek számára.