Számos területen alkalmazható a villanymotor, ennek megfelelően különböző paraméterekkel rendelkező motorok vannak forgalomban. Nagyon fontos azonban, hogy vásárláskor tudjuk azokat a szempontokat, amelyekre érdemes figyelnünk.

Így nem csupán a hatékonysággal leszünk megelégedve, hanem talán a pénztárcánk sem bánja később a gondatlan döntéshozatalunkat. Íme néhány szempont, amire érdemes figyelnünk a villanymotorok vásárlásakor:

  1. Elsőként talán azt mondanánk, mielőtt fejest ugrana bárki a villanymotor szemlébe, hogy állapítsa meg, milyen teljesítményű motorra van szüksége. Igen egyszerű az elv, kerüljük el a végleteket, és akkora villanymotort válasszunk csupán, amekkorára szükségünk van. Ennek felméréséhez azonban elengedhetetlen a következő szempont.
  2. Fontos felmérni a rendszerünkben a terhelést, amelynek ki lesz téve az újonnan vásárolt villanymotor. A terhelés egy rendszerben alapvetően háromféle lehet: állandó, hirtelen változó és idővel fokozatosan változó nyomaték.
  3. Nem elhanyagolható szempont a rendszer tehetetlensége sem, különösen az indításkor. Ezért nagyon fontos a megfelelő indítónyomatékkal rendelkező villanymotort beszereznünk.
  4. Az üzemtípust is érdemes figyelembe venni annak megfelelően, hogy szakaszosan üzemeltetjük az adott rendszert, rövid ideig vagy esetleg állandó megterhelés alá lesz vetve.
  5. Mivel a villanymotorok esetében fontos szempont a hűtés is, érdemes figyelni a hypoxiára is. Amennyiben a tengerszint feletti 1000 méter felett helyezzük üzembe az eszközt, kell azzal számolni, hogy a hűtés romlik a levegő ritkulása miatt. Ennek megfelelően a motor a rendeltetésétől eltérően kisebb teljesítménnyel terhelhető.

Amennyiben mindezekre a szempontokra figyelünk vásárláskor, a rendszerünk nagy valószínűséggel hosszú életű lesz.