Amikor az emberek utaznak, nagy jelentősége van a választott közlekedési módnak. Járművek, vonatok, hajók, repülők: minden közlekedési eszköznek megvannak a maga sajátosságai, amelyek befolyásolják a mozgást minőségben, kényelemben és időtartamban.

Hasonlóképpen a veszélyes anyagok szállítása során a szállítási módnak is jelentős hatása van. A mechanikai igénybevétel, a páratartalom, a nyomás és sok más tényező változó lehet.

Ezeket a különbségeket különböző szabályozások korlátozzák, és a veszélyes anyagok szállítására vonatkozó jelenlegi szabályozások több kategóriába sorolhatók, amelyek meghatározzák a közúti, légi, vasúti, tengeri vagy folyón történő transzport jogszerű megvalósítását.

Mindezen szabályozások célja a veszélyes anyagok szállítása biztonságos módon, amelyet az emberek és a környezet potenciális kockázatainak kiküszöbölésével vagy minimalizálásával érnek el. A veszélyes anyagok szállításánál természetesen vannak közös elemek a különböző szabályozások között. Például az a tény, hogy a megfelelő úti okmányokat kell minden esetben magukkal vinniük a szállítóknak. Ennek ellenére a hasonlóságok nem vezethetik félre a veszélyes anyagok szállítása kapcsán a felelősöket. Hiba lenne azt nézni, hogy az egyik fuvarozási módra vonatkozó rendelkezéseket teljes mértékben alkalmazni kell egy másikra.

A veszélyes anyagok szállításának megfelelő lebonyolításához ismernünk kell az erre vonatkozó előírásokat, amelyek magas részletezettségüknek köszönhetően minden vonatkozásban tartalmaznak rendelkezéseket, illetve választ adnak az esetleges kérdésekre.