Sok ember küszködik ugyanazzal a problémával: nem ismerik önmagukat eléggé, nincsenek tisztában a saját igényeikkel és elvárásaikkal amikor munkát keresnek és ebből adódóan olyan munkákba csúsznak bele, melyek nem nekik valók.

A munkahelyeken némelyikén már kitölthető motivációs térkép nem egy személyiségteszt, de kétségkívül megmutatja az emberek számára azt, hogy milyen beállítódásúak ha a munkahelyi motivációra kerül sor.  A motivációs térkép képzés lényege, hogy a munkáltatók egyénileg is ki tudják deríteni azt, hogy az adott jelentkező lelkesen lesz–e képes az általuk meghirdetett pozícióban dolgozni, vagy sem, hogy lehet–e majd az ahhoz a munkához köthető feladatokkal motiválni őt vagy sem.

A motivációs térkép képzés akkreditált képzés, amit érdemes elvégeznie minden olyan munkáltatónak, aki szeretné ezt a felmérést maga megcsinálni és nem szeretne motivációszakértő coach-hoz járni minden alkalommal. Azok számára, akik felismerik a motivációs térkép képzés által nyújtott előnyöknek a hasznát érdemes saját magukat is alkalmassá tenni a teszt kitöltetésére és kiértékelésére.

A 9 fő motivációt a motivációs térkép egymáshoz képesti fontossági sorrendbe rendezi: ezek közül valamelyikek jobban motiválják az adott motivációs térképezésnek a tesztalanyát, mint a többi. Látni fogja a munkáltató, hogy az általa meghirdetett pozícióhoz passzol–e a felvételiző motivációs igénye, hogy egyáltalán illik–e a munka a vállalkozó személy igényeihez. Egy jó választás során nem kell attól aggódnia a munkáltatónak, hogy a frissen felvett ember hamar lelép majd a munkahelyről, hiszen nagy valószínűséggel meg fog az felelni az igényeinek.